För allas trivsel
För allas trivsel, något att tänka på!
Sophantering
Det finns fyra soprum i området, se karta här. Där källsorteras hushållsavfall såsom tidningar, pappkartonger, mjuk- och hårdplast, glas, metall, lampor och batterier. Matavfall från hushållet läggs i bruna papperspåsar i de bruna kärlen. Övrigt avfall – det som inte ska källsorteras slängs i de gröna tunnorna förpackade i påsar. Alla boenden ansvarar över att sopsortera rätt och vika ihop kartonger då detta spar på utrymmet och kostnader som vi alla delar.
Miljöfarliga ämnen, byggavfall, trädgårdsavfall och övriga grovsopor lämnas av husägaren själv till någon av återvinningscentralerna, Gimonäs eller Klockarbäcken.
Förslut påsarna ordentligt så är det lättare att hålla sopkärlen rena invändigt!
Tänk på att ordningen i våra soprum beror på dig och dina grannar - vi har ingen anställd vaktmästare som städar efter dig. Läs mer om soprummen här.
Garaget
Garageportens skötsel är ditt ansvar. Om det uppstår problem som du inte kan åtgärda ska du snarast kontakta någon i styrelsen.
Garaget du disponerar ingår i samfällighetens gemensamhetsanläggning. Det innebär att den el som finns i vägguttaget i garaget bekostas av samfälligheten gemensamt och det är endast till för tillfällig användning.
Detta uttag ska därför bara användas för elverktyg, batteriladdare och andra tillfälligtvis inkopplade apparat. Du får alltså inte koppla in utrustning, apparater eller belysning som kontinuerligt förbrukar el i garaget.
Om du av någon anledning måste utnyttja eluttaget i garaget under en längre tid måste du kontakta styrelsen för tillstånd och eventuell ersättning.
Sedan ett par år tillbaka finns det en laddbox i varje enskilt garage som är avsedd för att använda vid laddning av laddhybrid eller elbil, kostanden för den elen läggs på kvartalsavgiften och du ansvarar själv för att läsa av den 1 gång/kvartal på kassörens anmodan.
Viktigt att veta är att när du laddar din bil i garaget så måste kabeln som du använder vid laddning var helt utrullad, är den inte det så finns risk för överhettning och brand.
Du måste även lämna tillträde till garaget vid besiktning eller för arbeten som samfälligheten beslutat om.
Bilar/fordon i området
Behöver du lasta av tyngre gods är det naturligtvis fritt att köra fram bilen till ditt hus. När du lastat av ska bilen genast flyttas från gångvägen. En blockerande bil hindrar cykeltrafik, barnvagnar och utryckningsfordon.
Kör sakta inom området - tänk på att det finns gott om yngre barn på området! Låt inte bilen stå på tomgång. Parkering av bilar, släpvagnar, husvagnar, husbilar och andra fordon sker på anvisade platser.
Fågelmatning
Styrelsen avråder från all typ av fågelmatning på vårat området, då det drar till sig alla typer av fåglar - inte bara de små fåglarna. Skräp från fågelmatningen kan dra till sig gnagare och annat. Om någon får problem med ex. gnagare får man ingen hjälp av försäkringsbolaget om någon matar fåglar i närheten.
Hundar och katter
Låt inte hunden göra sina behov inom området. Släpp inte ut katten utan tillsyn - risken är stor att den går till grannens tomt eller barnens sandlåda för att uträtta sina behov.
Hundar och katter bör helst vara kopplade och djurens avföring ska plockas upp av dess ägare. Husdjurens avföring hör inte hemma i barnens sandlådor. Hushåll som har hund eller katt och låter de gå lösa ansvarar för att husdjuren inte skapar olägenhet för andra boende inom området.
Rasta hundar och katter utanför vårt bostadsområde!
Ventilationssystemet
I köket finns ett värmeåtervinningsaggregat (såvida du eller tidigare ägare inte bytt ut ventilationssystemet). Detta kräver underhåll, du bör regelbundet, ca. 2 ggr/år rengöra filter och fläkttrummor. Sköter du underhållet kommer du också att få ett bra inomhusklimat. Om du känner behov av att vädra regelbundet kan det vara tecken på att du måste rengöra ventilationssystemet. Filter beställer varje husägare själva, det finns till exempel att beställa hos www.filterpunkten.se
Backventil i termostatblandare
På förekommen anledning vill vi peka på problemet med krånglande backventiler i termostatblandare. Du kan upptäcka det på att vattenmätaren rör sig utan att du spolar vatten, ett metalliskt knäppande ljud eller att det "slår" i vattenrören i huset. Om du upptäcker detta ska du genast byta backventiler för att undvika en orimligt hög vattenförbrukning.
Utrustning och redskap
I ett av våra soprum hittar du skottkärror och stegar, se karta här. Låna gärna - återställ i samma skick så snart du är klar med ditt arbete. Om du behöver använda redskapen vid flera tillfällen måste du återställa dem mellan gångerna. Någon annan kanske otåligt väntar på sin tur!
Kvistar och grenar som hänger utanför din tomt
Vi måste tänka på att det under vintertid kan komma mycket snö, som gör att stora buskar och träd nära tomtgränsen kan tyngas ned och bli ett problem för snöröjning eller utryckningsfordon. Som fastighetsägare kan du komma att bli ansvarig för ev. skador.